Comedian Janelle James’s Grub Street Diet

Janelle James geniet die laaste dae van sopseisoen.
Illustrasie: Lyne Lucien

Die komediant Janelle James weet hoe om ‘n gehoor te wen, en in haar eerste groot TV-rol het die jarelange stand-up kykers bekoor as Ava Coleman, die onbekwame skurk op Laerskool Abbottwat was gevier vir “herlewing van die TV-mockumentary”. Die program, wat in ‘n onderbefondsde openbare skool in Philadelphia geleë is, het groot gehore getrek en aanklank gevind by baie onderwysers, wat – gedurende ‘n tyd toe hulle hulself in die middel van ‘n kultuuroorlog bevind het – hulle sien hul eie stryd in die reeks. Hierdie week is sy tuis in New York en smul aan die laaste dae van sopseisoen, ‘n waarlik vreugdevolle tyd van die jaar.

Dinsdag 1 Maart
Vir ontbyt het ek roereier en boerenkool gehad. As ek vir myself ontbyt maak, is dit altyd dit. Dit is soos daardie herhaalde ete wat almal eet. Dit is maklik, en dit laat my voel asof ek iets geëet het wat goed is vir my. ek is soos Goed, ek het dit uit die pad gekry. Ek het boerenkool geëet – bo-op die oggend. Dit is alles afdraand van hier af as ek wil.

Middag het ek hoendersop gemaak wat ek vir aandete gehad het en die volgende dag ook. Ek het gedink ek word siek. Ek maak sommer outomaties hoendersop as ek voel iets kom aan. En ek hou van sop, so ek raak soort van opgewonde as ek soos, O, is dit ‘n snuffel? En dan is ek soos, Ja! Ek maak hoendersop.

Dit is so snaaks want hierdie was nie ‘n sop-swaar week nie. Gewoonlik, as dit winter is en ek in ‘n koue plek is, is dit heeltyd soptyd. My vriendin het ‘n grappie: Sy bel my in die winter, ek sê hallo, en sy sê: “Hoeveel sop het jy aan die gang?”

Ek is ‘n Kersfeesteef. Ek is mal oor Kersfees; Ek is mal oor versierings; Ek is mal oor ‘n kaggel; Ek is lief vir kos. So dit is regtig – as ek iewers koud is en dit is Kersfees, maak ek sop. Ek klink of ek 97 jaar oud is. Ek is diep daarin. Hoendersop, tortellinisop. Ek is mal oor tortillasop, Italiaanse trousop, minestrone, lasagnesop – enigiets. Dis iets om na uit te sien as dit koud is. Ek is mal oor sop en lugbevochtigers; dis my ding. Ek hou van dit stomende in die huis maar net gedurende die winter. Ek doen dit nie in die somer nie, net wanneer dit sopseisoen is. As dit onder 60 kom, is ek reg vir sop. Dit gebeur ook soms in LA.

As jy wil hê dit moet vleis-gebaseer wees, wil jy hê die aftreksel moet goed wees, so jy wil dit begin met regte vleis en nie bouillon of een of ander kak nie. Soos as die sopgedeelte daarvan nie goed is nie, wat is die punt dan? So dit, en ek kry vars kruie en kak. Jy kan maar ‘n ding koop wat sê sop kruie, en hulle is almal saam. Dit haal al die raaiwerk daaruit. Geen verskoning om gedroogde kak te gebruik nie. Dit is die twee belangrikste komponente. En as jy dit eers het, kan jy enigiets daar in gooi en dit is goed. Dis wat so wonderlik van sop is: Jy kry die basis reg en dan gooi jy wat de fok ook al in jou yskas is, en dit is ‘n ete.

Ek het saam met my pa gekook. Hy het ‘n restaurant gehad, en ek bedoel, dit laat my amper dit haat, want ek kook al so lank. Ek kook al van kleins af. Ek het gehaktballetjies op ‘n monteerlyn in my huis gemaak, weet jy wat ek bedoel? Miskien is die sopgedeelte soos, O, hier is ‘n vinnige ding wat ek kan maak – en vir ‘n slag die fok uit die kombuis kry. Miskien is dit waar dit vandaan gekom het.

Woensdag, 2 Maart
Vir middagete het ek ‘n Italiaanse toebroodjie by Marlow & Daughters gehad. Daar is, soos, salami en soetrissies en kaas. Ek is mal oor daardie plek. Dis so outyds. Ek voel asof ek in “Rapunzel” is. Dit is hoe dit voel – asof ek in ‘n klein Disney-slaghuis is. En alles lyk so goed, lyk so vars. Dit is ‘n hele toneel. ek is mal daaroor Ek probeer minder vleis eet, en as ek dit doen, dan moet dit regtig die moeite werd wees, so ek hou daarvan om dit by plekke soos Marlow te kry.

Ek was daar om my naels te laat doen by ‘n plek reg langsaan. Ek gaan elke keer daarheen as ek my naels laat doen. Ek voel dit is so vervelig om jou naels te doen. Ek sit net heeltyd en dink aan kos, en dis hoekom ek uiteindelik kolle langs my naelplekke kry. Ek kom versleten uit. Jy sit, soos, en staar na iemand wat vir ‘n uur met jou hande speel, weet jy?

Vir aandete het ek hoendersop oorskiet. Oorskiet hou my twee tot drie dae. Dit hang af of my kind dit eet en of iemand anders dit ook eet. Maar as dit net ek is – want ek wil hê maak vir myself sop—dan twee tot drie dae.

Sop is altyd goed as oorskiet. Die eerste dag laat jy dit nie afkoel nie – jy eet dit, dit is alles warm, jy brand jou mond. Jy proe dit nie regtig nie. die tweede dag Dis dit die sop.

Jy kan ongelukkig nie oorblywende gebraaide kosse doen nie, selfs nie met die lugbraaier nie. Jy moet dit dadelik eet. Of goop suiwelgoed – ek vertrou dit nie. Dié moet gaan. Jy het in elk geval net een dag van ‘n chowder nodig. Jy eet nie chowder twee dae in ‘n ry nie, so kan dit net sowel gooi.

Donderdag 3 Maart
Eiers en boerenkool vir ontbyt en ‘n tuisgemaakte hoender-, lensie-, patat- en boerenkoolbredie vir aandete.

Daardie resep is een van daardie resepte waar jy Google wat jy het en resepte sal net opkom. En ek het daardie resep gekry deur dit te doen. ek was soos O, ek het lensies. Ek het patats. Ek het boerenkool. En dit het opgekom. Ek is mal daaroor. Ek maak dit baie gereeld. Nee, dit is vir my soos ‘n vaste resep, maar dit is net goed.

Vir mense wat dit lees: Google net daardie dinge – hoender, lensie, boerenkoolbredie – en dit kom na vore. Ek dink dit is die eerste Google-resultaat.

Vrydag, 4 Maart
Ek het oorskiet vir middagete gehad. Ek het na my vriend se huis gegaan vir aandete, en ons het by Myrtle Thai bestel. Dit is deurgaans goeie Thaise kos aflewering. Ek het krapgebraaide rys gekry.

In New York lyk dit soveel makliker om te kry wat jy ook al op daardie tydstip voel, terwyl LA meer spesifiek is vir waar jy woon. Dit is Ek kan kry wat de fok ek ook al voel versus Wat is om my? Ek meen, ek dink jy kan dit ook na jou toe in LA laat ry, maar dit voel net meer onmiddellik in New York, waar jy, afhangend van wat jy wil hê, net buite stap en kry wat dit ook al is.

Saterdag, 5 Maart
Ek het ‘n smoothie van Brooklyn Blend met mango en agave gehad. Ek het ook hul salmtoebroodjie gehad, wat ‘n stukkie salm op hierdie baie goeie borriebrood het, met blaarslaai, uie en chipotlesous.

Ek het vir ewig nie daar geëet nie, maar ‘n paar weke terug het my vriend by my gekuier, en hy was op pad na my huis toe. Hy was soos: “Ek is by Brooklyn Blend. Soek jy enige iets?” En ek het gesê: “Kry vir my wat jy ook al het.” En dit is hoe dit die afgelope tyd een van my herhalingsmaaltye geword het. Jy weet wanneer jy iets eet en jy is soos, O, dit is goed — en dan hou jy aan om dit te eet totdat jy moeg daarvoor is? Dit is wat dit was.

My vriend woon in LA — dit is wat dit is. Toe hy kom, was hy soos: “Ek wil smoothies hê.” Ek het gewonder of dit is asof, nadat jy ‘n rukkie daar buite gebly het, smoothies net in jou is. Ek was ‘n bietjie op die oog daaroor, soos, Goed, kry vir my ‘n smoothie, en dit was uiteindelik baie goed.

Vir aandete het ek die lensiesop by Olive Tree Cafe gehad. Ek dink dit was, soos, middernag of een of ander kak. The Olive Tree is die restaurant verbonde aan die Comedy Cellar, en ek het shows daar gehad. Komediante kry afslag by daardie restaurant, so ons eet almal daar. Selfs wanneer ons nie shows het nie, daag ons almal op.Die lensiesop is wat ek kry as ek na middernag eet. Ek bedoel, al die kos daar is goed, en dit is wat dit onderskei van baie komedieklubs. Hulle het eintlik ‘n regte restaurant verbonde, maar dit is my “Moenie te veel eet nie, anders kry jy nagmerries” ete.

Nadat ek by die huis gekom het, het ek ‘n Chocolove-sjokolade-pretzel-sjokoladestafie gehad. Ek het al vergeet watter soort stel ek het. Dit was óf regtig wonderlik óf baie sleg, en dit is wat ek graag doen. Die sjokolade is alles fancy. Dit is hoe ek myself beter laat voel deur dit te eet. Dis soos O, plaaslik verkry? O, ‘n gedeelte daarvan gaan na dowe kinders? Wat de fok ook al, ek moet vir myself sê dat ek my beter laat voel om drieuur in die oggend ‘n hele sjokoladestafie te eet. O, hierdie een sê dit is glutenvry? Ek het nie eers geweet sjokolade kom in glutenvorm nie.

Ek is mal oor lekkers. Ek is ‘n suikerverslaafde. Dis ‘n stryd tussen lewe en dood, goed en kwaad. Die moeilikste stryd wat ek nog ooit geveg het. Ek hou aan teruggaan.

Sondag 6 Maart
Ek het wafels by Kellogg’s Diner gehad met cheddar roereier. Ek sou pannekoek kry, maar my vriend wat saam met my was, het gesê: “Nee, teef. Kry die wafels.” En so het ek gedoen. Ek is maklik oorreedbaar. ek is soos Wat jy ook al sê. Gee vir my die koolhidrate in alle vorme in alle vorms.

Ek is ‘n regte seisoen-gebaseerde persoon, so in die winter is my gunsteling maaltyd van die dag seker aandete – ‘n paar swaar kak waaroor jy net kan insak en daarna aan die slaap kan raak. In die warmer maande is dit seker ontbyt. Dis soos ek gesê het: Ek hou net van kos, punt.

Vir my aandete na middernag het ek ‘n Caesar-slaai met geroosterde hoender by die Comedy Cellar gehad. Ek eet gewoonlik nadat ek opgegaan het.Voor vertonings is ek laat — ek kom en ek is in elk geval verward — so ek het nie tyd om te eet nie. Caesar-slaai is ‘n goeie basis om ander goed op te sit, en dit is een van die dinge wat ek, verbasend genoeg, nie geweet het super, super-lekker kan wees nie. Ek dink ek het nog altyd Olyftuin-vlak Caesar slaaie geëet en dan het ek ‘n baie goeie een gehad en ek was soos, ooh hierdie is waaroor dit gaan. Dit is hoekom hierdie slaai oral is. Dit was ‘n onlangse ontdekking: baie goeie Caesar-slaaie.

see almal

Leave a Comment